2008. november 18., kedd

FELHÍVÁS

Tisztelt Kertvárosi lakosok!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az utóbbi időben a Kertvárosban elszaporodtak a betöréses lopások. A Kertváros korábban nem tartozott a bűnözéssel fertőzött területek közé, volt időszak, amikor a nyugalom szigetének nevezték lakókörzetünket.

Sajnálatos módon a 2004. október és 2005. január közötti rövid időszak alatt 16 betöréses lopást követtek el a Kertvárosban. Akkor, a város többi polgárőr szervezetének segítségével és a rendőrséggel való szoros együttműködés eredményeként sikerült felderíteni, elfogni az elkövetőket. Ezt követően ismét minimálisra csökkent a bűnelkövetések száma.

A közelmúltban azonban szintén elszaporodtak a betörések, 2008. augusztus 28. és 2008. november 05. között 10 esetben követtek el betöréses lopásokat. A bűncselekményeket az Alkony, Szélsőbokori, Pihenő, Fészek, Rajk László, Munkás, ív, Dobogó utcákon követték el. A lakosságot legmélyebben megrázó bűnözés megakadályozására, megszüntetésére, az elkövetők felderítésére a rendőrséggel folyamatosan szervezzük a figyelő szolgálatokat, nappali és éjjeli járőrözéseket. Rendkívüli közgyűlésen - rendőrségi szakemberek részvételével - megtárgyaltuk az elkövetések tanúságait, levontuk a következtetéseket és meghatároztuk a további feladatokat. Fokozott rendőri és polgárőr jelenlétet szerveztünk meg.Az értékelésnél egységes volt az a vélemény, hogy a lakosság bevonása, segítsége is szükséges a bűnözés mielőbbi felszámolásához. Egyes esetekben ugyanis nagyfokú érdektelenség, közömbösség tapasztalható a lakosság körében. Előfordult az is, hogy a betörés helyszínét nyíltan körbeszondázták az elkövetők. Három szomszédhoz is becsengettek alibi vállalkozót keresve, de senkinek nem tűnt fel a gyanús személyek viselkedése.

Tisztelt Kertvárosi lakosok!

A Kertvárosi Polgárőrség nevében kérem Önöket, hogy fogjunk össze, üzenjünk hadat a bűnözésnek. Figyeljünk egymás értékeire, járjunk nyitott szemmel, figyeljünk fel minden szokásostól eltérő jelenségre.

Ha huzamosabb időre eltávoznak otthonukból, kérjék meg szomszédjaikat, hogy figyeljenek értékeikre, ürítsék ki postaládáikat, hóesés esetén söpörjék el a járdákat.

Amennyiben lehetséges szereltessenek fel riasztó berendezést, mozgásérzékelőt és a lakásból való távozáskor üzemeljék is be azokat.

Kertvárosunk viszonylag kis terület. Szinte ismerjük azokat az embereket, járműveket, amelyek naponta itt közlekednek. Amennyiben gyanús járművet észlelnek, jegyezzék fel a rendszámát, típusát, színét, stb. és ha szükségesnek tartják hívják a 107-es, vagy a 122-es segélyhívó rendőrségi számokat, vagy a 06-30/9686-678-as számot, a polgárőrség elnökének telefonszámát.

Szeretnénk továbbá, ha kibővülne a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM), ami már 10 éve működik a polgárőrségünk területén. Jelenleg 15 szomszédhívó készülék van kihelyezve egyedül élő, idős, beteg embertársainknál.

A nyolcvanas években működött egy un. Utcabizalmi hálózat, amit javasolnék újraéleszteni, hiszen nagyban segítené az információ áramlását, az egymás iránt érzett felelősségérzetünk kialakítását, a közömbösség felszámolását.

Kertvárosi Polgárőrség Egyesület elnöke

Nyíregyháza, 2008. november 17.

Tisztelettel:

Kovács Aladár elnök sk.