2015. április 1., szerda

Közös erővel a közbiztonságért

Közgyűlést tartott a közelmúltban a Nyíregyháza-Kertvárosi Polgárőrség Egyesülete, melyen szó esett többek között a polgárőröket érintő jogszabályváltozásokról, az oktatási és végrehajtási feladatokról, valamint a polgárőrség és rendőrség együttműködéséről.

A civil szervezet elnöke elmondta: minden polgárőr megkapta az új igazolványát, ugyanakkor többen jelezték, hogy felesleges adminisztrációs lépésnek tartják a törvényi előírást, nem értik, mi indokolta a dokumentumok újabb cseréjét. 

Összesen 80 ezer polgárőr érintett, de eddig mindössze 30-40 ezren csináltatták meg az igazolványokat, márpedig e nélkül elméletileg egyetlen polgárőr sem végezhet szolgálatot. A kertvárosi szervezet létszáma jelenleg 26 fő, néhányan "lemorzsolódtak", ez a megtisztulás az elnök szerint az egyesület javára vált. 

Örömteli hír, hogy idén mindössze három betörés történt a körzetben, szemben a korábbi évek aggasztó adataival. A Kertváros már nem tartozik a bűnfertőzött területek közé, ismét minimálisra csökkent a bűnelkövetések száma, javult a lakosság közbiztonságérzete.

A polgárőrség havonta 10-12 alkalommal szervez közös szolgálatot, nappali és éjjeli járőrözéseket a rendőrséggel. A fokozott jelenlét beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A lakosság sem passzív: a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) is éber, tettre kész, az egyik betörést például a károsult szomszédja jelezte. 

A vandalizmus, garázdaság ebben a városrészben nem jellemző, az inkább a belvárosban, szórakozóhelyek környékén fordul elő, a terménytolvajok és a bolti szakrák ténykedése azonban nem kevés munkát ad a kertvárosi polgárőrök lelkes csapatának, amely 2 hölgytaggal büszkélkedhet.