2015. december 2., szerda

Gyalogosok a Dugonics utcában

„Magánemberként szeretném felhívni a figyelmét egy mindennapos közlekedési problémára. 

A Wesselényi Szakközépiskolába tartó diákok reggelente negyed és háromnegyed nyolc között elfoglalják a Dugonics utca dohánygyár előtti teljes úttestét. Ezzel nem csak az autós forgalmat akadályozzák, hanem saját testi épségüket is veszélyeztetik. Mindezt az utóbbi évek alatt olyan tökélyre fejlesztették, hogy már sikk az: ki tud minél tovább egy-egy arra járó autó előtt minél hosszabb időn keresztül úgy sétálni, hogy nem húzódik félre. 

Ugyanez figyelhető meg az iskola időszak végén 13 órától, amikor még a gumigyári váltásból érkező munkások is megnövelik az úttesten közlekedők számát. Úgy gondolom, hogy ennek a helyzetnek a megoldása nem egyedül közlekedés-rendészeti probléma.” – nyilatkozik így a KM olvasója.

– A Nyíregyházi Rendőrkapitányság vezetése mindig örömmel veszi az ott lakók közbiztonságot, közlekedésrendészetet érintő felvetéseit – közölte Ferenc Róbert r. ezredes, kapitányságvezető-helyettes, majd megígérte: – A járőrök a jelzett időszakokban fogják ellenőrizni a kérdéses útszakaszt is. Úgy vélem azonban, hogy hasonló esetekben nem a bírságolás a legcélravezetőbb megoldás. Baleset-megelőzési szakembereink rendszeresen szerveznek közlekedésbiztonsági oktatásokat és vetélkedőket az általános- és középiskolások számára, valamint szívesen tartanak előadásokat az oktatási intézményekben.

A közlekedésben ugyanakkor elengedhetetlen a kellő tolerancia. Az iskolák és óvodák környékén a járművezetőknek a szokásosnál is nagyobb körültekintést kell tanúsítani!

– Az ügy nem ismeretlen számomra. A minap kimentem, megnéztem a helyzetet, és figyeltem – állította Póka Imre önkormányzati képviselő. – Valóban nagy a tömeg, a járda nehezen bírja el időnként az áradatot, és az utat is használják. Járműforgalom alig volt (én simán áthajtottam a repülőhídig) a Kinizsi úttól. Onnan pedig szépen a járdán közlekedtek a gyerekek az iskola irányába. A Kertvárosi Polgárőrség tagjaival nem csak iskolakezdéskor jelenünk meg, évente több ezer órát szolgálunk a közrend védelméért.

– Mi minden hasznosítható információnak örülünk, ezért a jelzett észrevételt a soron következő közlekedési kerekasztal napirendjére vesszük. Addig is bízunk abban, hogy a helyi önkormányzati képviselő, az iskola és rendőrség megfelelően tudja kezelni a helyzetet – fűzte hozzá Rendes Sándor, a nyíregyházi önkormányzat sajtószóvivője.

Ladányi Tóth Lajos