2018. szeptember 3., hétfő

Hogy ne balesettel induljon a tanév …

Forrás: Rendőrség
A tanév első napjától – az idén szeptember 3-ától – jelentősen megnő az iskoláskorúak veszélyeztetettsége. 

A gyermekek – főleg a fiatalabbak – életkori sajátosságaikból adódóan nem mindig érzékelik a veszélyt bizonyos közlekedési helyzetekben, vagy az élet más, számukra ismeretlen szituációiban.

Sokan – szülők és gyerekek – a busz háta mögül kísérlik meg az áthaladást, nagy veszélynek téve ki magukat.” Kovács András

– Tapasztalataink szerint a szünidőt követően felszabadultabbak és figyelmetlenebbek is. Éppen ezért szükséges, hogy a járművezetők felkészüljenek a megváltozott, dinamikusabb forgalomra és az őszi időszakkal járó speciális kockázatokra – mondta lapunknak Fehérvári Marietta. A rendőrség a gyermekek védelmét, a közlekedési nevelő munkában való aktív részvételt évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti – tette hozzá a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Fokozott óvatossággal

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a rendőrök a tanév első napjától kezdve a polgárőrséggel együttműködve demonstratív jelenléttel kívánják elősegíteni a gyermekek közlekedésbiztonságát, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére, a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.

– Felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy az iskolák közelében a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket fokozott óvatossággal közelítsék meg, s mindig csak az arra kijelölt helyeken parkoljanak – hangsúlyozta a rendőr százados.

Az iskola rendőre

Az iskolarendőrök egész tanévben aktív szerepelői lesznek a kisdiákok életének, fényvisszaverő karkötőt adtak nekik.” Fehérvári Marietta

Megtudtuk: az idei tanévben is folytatódik „Az iskola rend­őre” program, amelynek célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése és közlekedési ismereteik bővítése.

Az iskolarendőrök, akik egész tanévben aktív szerepelői lesznek a kisdiákok életének, részt vettek és vesznek az iskolák tanévnyitóján, majd az első osztályos tanulóknak foglalkoztató füzetet és fényvisszaverő karkötőt adtak, adnak át.

– Az egyedül közlekedő első osztályosok esetében hasznos kijelölni a legbiztonságosabb útvonalakat, és azokat érdemes – a lehetséges veszélyforrásokra felhívva a figyelmet – szülői felügyelettel többször végigjárni. Fel kell továbbá hívni a diákok figyelmét arra is, hogy értékes tárgyat a lopások elkerülése érdekében ne vigyenek magukkal az iskolába, valamint tömegközlekedési eszközön figyeljenek a táskájukra. A telefont, pénzt, igazolványokat lehetőleg a táska belső zsebében tartsák! És a legfontosabb: ismerjék azokat a telefonszámokat, amelyeken keresztül segítséget kérhetnek! – sorolta a legfontosabb tanácsokat a sajtóreferens.

Hiába van zebra a közelben

Megyénk legtöbb településén természetesen a polgárőrök is készülnek az iskolakezdésre: szeptember első felében, tanítási napokon, becsengetés előtt és kicsengetés után fokozott jelenlétet ígérnek az oktatási intézmények környékén, hasznos tanácsokkal és forgalomirányítással segítve, hogy a gyerekeket biztonságban iskolába és haza jussanak.

– Miként az elmúlt 15-20 évben is tettük, hétfőtől péntekig reggel 7 és 8, illetve délután 3 és 5 óra között legalább két-két polgárőrünk vigyázza majd a forgalmas Fészek utcán közlekedők biztonságát – mondta el Kovács Aladár, a Nyíregyháza-Kertvárosi Polgárőrség Egyesület elnöke.

– Az utcában 30 km/h sebességkorlátozó tábla van kihelyezve, amit legalább ilyenkor komolyan vesznek az autósok. A buszmegállóktól nem messze, egymástól mintegy 50 méterre két „zebra” is található. Sokan (szülők, gyerekek) sajnos nem fáradnak el odáig, inkább a busz háta mögül kísérlik meg az áthaladást, nagy veszélynek téve ki magukat és csemetéjüket. Ilyenkor figyelmeztetjük őket, mást nem tehetünk. Van, aki hallgat a jó szóra, van, aki nem, mi mindenesetre lelkiismeretesen figyelünk és védünk – összegzett a polgárőr elnök.

Cikk forrása: Kelet Magyarország napilap 2018. szeptember 1.